Malin Kundang Narrative Text soal Pilhan ganda lengkap dengan kunci jawaban

Malin Kundang

       An old woman and her son lived in a little village. Her son was called Malin Kundang. They were very poor but they loved each other very much. One day Malin Kundang told his mother that he would go to the town and worked there. At first,  his mother didn`t allow him, but finally she let him go with tears. Malin Kundang worked hard in big town. And in a short time he became a rich man. However, he completely forgot his poor old mother. Some years later, he sailed to a harbor near his village. When his mother heard about this news, she came to meet him. Malin Kundang pretended not to know her. He said, “You aren`t my mother. Go away!” His mother became very sad and before she went away, she said, ”Oh Malin Kundang, you`re wicked son, you`ll never be safe now. You and your money will turn into stone.

       Someday later, his ship left the harbor. The sea was calm but when he reached the open sea, there was a great storm. The ship was drowned Malin Kundang and his money changed into the stone. Now people call it “Batu si Malin Kundang”. We can see the stone from Air Manis, a village on the coast of West Sumatera near Padang.

1. What is the text about?

a. the legend of the old woman

b. the legend of Malin Kundang

c. the most of popular legend in west-sumatera

d. the legend of the sailor

2. Where did the story take place?

a. at the ocean

b. at the lake

c. at the river

d. at the jungle

3. What is the main idea of the first paragraph above?

a. an old woman and a son lived in a village

b. a son was named Malin Kundang

c. an old woman and a son loved each other

d. they lived ever after

4. Which of the following statement is wrong according to the text above?

a. Malin Kundang had been cursed by his mother

b. An old woman finally met with her son happly

c. Malin Kundang is a good sailor

d. Malin Kundang became a rich man

5. Based on the next, we can conclude that the relationship between an old woman and Malin Kundang are...

a. Mother and her daughter

b. Mother and her son

c. Father and mother

d. Friendship

6. “You’ll never be safe now. You and your money will turn to stone.”

The underlined word refers to...

a. A son

b. The sailor

c. Malin Kundang

d. an old woman

7. What lesson can we learn from the story?

a. do not ever forget our parents

b. do not be a greedy

c. do not be an arrogant people

d. be your self

8. Which is paragraph show resolution based on the text?

a. paragraph 6

b. paragraph 5

c. paragraph 4

d. paragraph 3

9. What is the opposite of “near”?

a. Quite

b. Calm

c. Far

d. slow

10. How is the character of Malin Kundang?

a. Smart

b. Stubborn

c. Foolish

d. Greedy


Key Answer

1. b

2. a

3. a

4. b

5. b

6. b

7. c

8. a

9. d

10. b







Postingan terkait: